Het huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn twee manieren om de relatie met uw partner te bekrachtigen. Niet alleen uw liefde voor elkaar kan een reden zijn om dit te laten vastleggen, soms zijn praktische zaken zoals de aankoop van een woning of de geboorte van uw kind de aanleiding daartoe. Het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar, maar toch zijn er enkele verschillen. In dit artikel lopen we die met u door.

De overeenkomsten

Laten we allereerst de overeenkomsten bespreken. Het burgerlijk huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn twee manieren om een verbintenis met elkaar aan te gaan. Bij het huwelijk wordt vervolgens nog verder onderscheid gemaakt tussen gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Uiteraard moeten beiden partners 18 jaar of ouder zijn en mogen zij geen familie zijn van elkaar. Voor beiden heeft u getuigen nodig; minimaal twee, maximaal vier. Een geregistreerd partnerschap kan later nog omgezet naar een huwelijk; andersom is dat niet mogelijk.

De verschillen

Bij deze twee samenlevingsvormen kunnen we de volgende verschillen onderscheiden:

  • Elkaar het jawoord geven is een vast onderdeel van de huwelijksceremonie. Een geregistreerd partnerschap kent deze formaliteit niet.
  • Een huwelijk wordt overal ter wereld erkend; een geregistreerd partnerschap niet.
  • Het ontbinden van een huwelijk verloopt altijd via de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet het geval, tenzij u minderjarige kinderen heeft.
  • Bij een huwelijk is het mogelijk dat u uit elkaar bent, maar voor de wet getrouwd blijft. Het geregistreerd partnerschap kent deze zogenaamde ‘scheiding van tafel en bed’ niet.

Overeenkomsten en verschillen in de praktijk

Hoe zit het nu in de praktijk? De verschillen tussen beiden zijn immers niet al te groot. Wanneer merkt u er iets van? Bij een huurwoning of een koopwoning heeft u allebei evenveel rechten; bij een koopwoning bent u beiden eigenaar. Wanneer één van u de woning gekocht heeft is de ander in principe geen eigenaar, tenzij u hierover iets vastgelegd heeft (in huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden) of als u getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen.

Bezittingen en schulden zijn van u samen als u voor 2018 getrouwd bent en geen huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt die iets anders bepalen. Als u op of na 1 januari 2018 getrouwd bent of uw partnerschap liet registreren, dan blijven bezittingen en schulden die al van u waren ook van u – spullen (en schulden) die daarna verkregen zijn, zijn van u samen. Voor die tijd was het zo dat huwelijken altijd in gemeenschap van goederen werden gesloten, tenzij er sprake was van huwelijkse – of partnerschapsvoorwaarden. 

Als u een kind krijgt tijdens een huwelijk bent u allebei juridisch ouder. Een kind geboren gedurende een geregistreerd partnerschap moet nog worden erkend door de man zodat er tussen vader en kind een familierechtelijke betrekking ontstaat. Ook bent u elkaars erfgenaam, tenzij u testamentair iets anders vastlegde. En mocht u uit elkaar gaan, dan moet dat bij een huwelijk via de rechter. Tenzij u samen kinderen heeft hoeft dat bij een geregistreerd partnerschap niet; dan kunt u met behulp van een notaris of advocaat scheiden.

Zijn de overeenkomsten en verschillen tussen beide samenlevingsvormen duidelijk voor u, of heeft u nog vragen hierover? Wij staan graag voor u klaar om deze voor u te beantwoorden.