Samenleven
Samenlevingsovereenkomst
Je hebt de ware ontmoet en wil gaan samenwonen! Samenwonen is natuurlijk een zaak van het hart maar het is verstandig om over de gevolgen van je samenleving na te denken. In beginsel houdt ieder zijn eigen zaken maar ook zijn of haar schulden maar wil je het anders regelen dan moet je een samenlevingsovereenkomst maken.
Huis kopen
Ga je samen een huis kopen dan kun je in je samenlevingsovereenkomst afspraken maken over inbreng van eigen geld en de betaling van de kosten van de huishouding. Voorts kun je regels afspreken over wie de gemeenschappelijke spullen erft als een van jullie overlijdt.
Samenwonen en kinderen
Als u als samenwoners kinderen heeft bijvoorbeeld uit een eerdere relatie dan is het zaak om naast een samenlevingsovereenkomst ook testamenten op te maken zodat bij overlijden van een van de partners er geen sprake kan zijn onaangename verrassingen, bijvoorbeeld een of alle kinderen eisen hun erfdeel op. Wil u uw partner als (enig) erfgenaam benoemen? Een testament is noodzakelijk.
Huwelijkse voorwaarden / Partnerschap voorwaarden
Tot 1 januari van 2018 trouwde je in algehele gemeenschap van goederen tenzij je bij huwelijkse voorwaarden iets anders overeenkwam.
Als je in 2018 trouwt dan blijft alles wat privé-eigendom wat bij het begin van het huwelijk al van jou was. Ook giften en erfenissen die je gedurende het huwelijk ontvangt blijven privé-eigendom. Al hetgeen je samen met je echtgenoot gedurende het huwelijk opbouwt is gemeenschappelijk en dient bij de echtscheiding tussen beide ex-echtelieden te worden verdeeld.
Hoewel het nieuwe huwelijksgoederenrecht eenvoudig lijkt kan het toch verstandig zijn om een administratie te voeren zodat je wel weet wie waar eigenaar is.
Heb je, voor je huwelijk, samen een huis gekocht en is de eigendomsverhouding bijvoorbeeld 80% / 20% dan wordt de eigendom, als je allebei “Ja ik wil” hebt gezegd 50% / 50%. Wil je dit niet dan zul je huwelijkse voorwaarden moeten maken.
Voor de ondernemers onder ons geldt dat zij eigenlijk nog steeds huwelijkse voorwaarden moeten maken want de nieuwe regels bieden meer bescherming dan voorheen maar wil je de gevolgen van het huwelijk goed regelen dan zijn huwelijkse voorwaarden min of meer verplichte kost. Je wilt toch niet dat de zakelijke schuldeisers zich kunnen verhalen op privé-eigendom van de andere echtgenoot.
Deze nieuwe wetgeving geldt niet alleen voor huwelijken maar ook voor geregistreerd partnerschap.
Vragen? Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met ons.