Je weet natuurlijk nooit wat het leven voor je in petto heeft dus kan deze onzekerheid een goede reden zijn om je zaakjes goed te regelen.

Na het behalen van mijn middelbareschooldiploma ben ik rechten gaan studeren. Ik wist ook al dat ik me wilde richten op notarieel recht. Nederlands recht biedt meer mogelijkheden maar notarieel leek me toch het leukst.

Zo gezegd, zo gedaan en uiteindelijk ben ik in 1989 afgestudeerd. Na vervulling van mijn dienstplicht ben ik uiteindelijk in 1991 als kandidaat-notaris gaan werken.

Het notariaat heeft vaak een ambtelijk imago maar het is een ontzettend boeiend vakgebied. Je bent voortdurend met mensen in de weer, in goede tijden maar ook zeker in moeilijke tijden.

Je regelt voor mensen de overdracht van hun huis of het oversluiten van hun oude hypotheek. Voor een ondernemer richt je een BV op omdat zijn eenmanszaak niet meer voldoet. Voor de mensen die gaan samenwonen stel je een samenlevingsovereenkomst op. En stel iemand is overleden dan stelt de notaris een verklaring van erfrecht op zodat je weer bij de bankrekening kunt.

Meestal komen de mensen op kantoor voor een bespreking maar indien nodig komt de notaris naar u toe. Soms is dat bij u thuis maar ik kom best wel regelmatig in het verzorgingshuis en ook het ziekenhuis moet ik wel eens bezoeken.

Deze week was het weer zover. Een kind van een cliënt aan de telefoon: moeder is al op leeftijd maar woont nog zelfstandig en tot nu toe is dat altijd goed gegaan. Maar vandaag is het toch anders. Moeder is gevallen en heeft botbreuken opgelopen. De huisarts is geweest en die heeft de ambulance ingeschakeld. Uiteindelijk wordt in het ziekenhuis de diagnose gesteld: gebroken heup. Een operatie volgt.

Deze gebeurtenis zorgt natuurlijk voor reuring bij de kinderen en die gaan zich afvragen hoe moeder het allemaal geregeld heeft.

Na de operatie wordt met moeder gesproken over wat ze eigenlijk heeft geregeld voor haar overlijden. En maar al te vaak is het antwoord: niets…

De vraag van de cliënt die belt is of ik bereid ben om naar het ziekenhuis te komen voor een bespreking. Natuurlijk doen we dat maar dat betekent dat de afspraken op kantoor moeten worden verzet en dat geeft ook weer zo zijn eigen gevolgen. Sommige afspraken zijn niet zomaar te verzetten.

Moraal van dit verhaal: Regel je zaakjes op tijd je weet maar nooit wanneer de moeilijkheden zich voor doen.

Wil je meer informatie, kijk dan op onze site of maak een afspraak voor een vrijblijvend informatief gesprek.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes, notaris in de gemeente Eersel