De winter is nog niet echt op gang. De kerstdagen zijn voorbij, de dagen worden alweer wat langer. Wat mij betreft hoeft het niet keihard te vriezen maar een beetje droog zonnig winterweer is wel prettiger dan die voortdurende regenbuien en -perioden.

Het nieuwe jaar betekent ook weer nieuwe goede voornemens en nieuwe plannen. De coronaperiode lijkt nu wel voorbij dus veel van wat in coronatijd niet doorging moet nu worden ingehaald, bijvoorbeeld in het huwelijksbootje stappen en een groot feest geven.

Zegt u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand ‘Ja, ik wil’ op de vraag ‘Neemt u elkander tot man en vrouw?’ dan bent u getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Voor veel mensen is dit stelsel goed genoeg maar als een van beide echtgenoten ondernemer is dan kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden te maken. Door het maken van huwelijkse voorwaarden kan de niet ondernemende echtgenoot worden beschermd.

Voorts kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden te maken als er sprake van is dat een van de echtgenoten schulden heeft of één van de echtgenoten bijvoorbeeld veel spaargeld heeft. Er is niet één soort huwelijkse voorwaarden, telkens weer worden naar aanleiding van een bespreking op ons kantoor de huwelijkse voorwaarden op maat gemaakt zodat deze het beste passen bij uw situatie.

Trouwt u niet maar gaat u samenwonen dan is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Je regelt daarin de kosten van de huishouding en wie die moet betalen en in welke verhouding maar je kan ook vastleggen hoe het zit het uw vermogen, inboedel en vervoermiddelen. In je samenlevingscontract kun je ook regelen wat er gebeurt als je besluit uit elkaar te gaan of als de samenleving eindigt door overlijden. Tot slot kun je ook regelen dat de langstlevende partner aanspraak kan maken op het partnerpensioen als een van de partners overlijdt voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Mocht het nu zo zijn dat u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden en die zijn al enige jaren oud dan kan het verstandig zijn om de huwelijkse voorwaarden nog eens op te zoeken en eens te bekijken of deze nog wel goed aansluiten bij uw situatie. Gaarne zijn wij u daarbij van dienst.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes, notaris in de gemeente Eersel