Vanuit zijn eigen ervaring als notaris vertelt Maarten Rijntjes af en toe over dingen die hij heeft meegemaakt in zijn vakgebied – soms als anekdote, soms om iets duidelijk te maken. In het blog van vandaag vertelt hij over het belang van uw zaakjes regelen als u gaat samenwonen. Hoe u dat doet vertelt hij aan de hand van enkele voorbeelden.

Nog niets aan de hand

Jan en Marie hebben elkaar gevonden en zijn gelukkig samen. Nu is het tijd voor de volgende stap: ze willen gaan samenwonen! Jan zegt zijn huurcontract op en trekt in bij Marie, die een eigen koophuis heeft. Ze combineren hun beide inboedels tot een diverse mengelmoes in hun eigen stekje.

Hoewel het voelt als hun huis samen is het dat wettelijk gezien niet; Maria heeft het huis aangekocht in het verleden en Jan is bij haar ingetrokken. Zo lang ze niets regelen samen is het huis niet van Jan, en kan hij er ook geen aanspraak op maken. Zo lang alles koek en ei is maakt dat weinig uit, maar juist in onvoorziene situaties blijkt het noodzakelijk zulke zaken te regelen.

Hommeles bij overlijden

Het is een zwarte dag wanneer Marie plots komt te overlijden. Niet alleen omdat zijn zonnestraaltje er niet meer is, maar ook omdat na haar afscheidsceremonie aan het licht komt dat het feit dat ze niets geregeld hebben in Jan zijn nadeel werkt. Een deel van hun (spaar)geld hebben ze ondergebracht op een gezamenlijke (spaar)rekening; daar zit het probleem niet. Bij gebrek aan een samenlevingscontract kan Jan geen aanspraak doen op de woning van Marie; haar ouders zijn erfgenaam. Jan kan ineens zo maar dakloos worden.

Vaak zien stelletjes de toekomst rooskleurig in samen. Ze gaan immers samenwonen omdat ze bij elkaar willen zijn. Maar dat kan voorbij gaan; de liefde kan over zijn, maar het kan ook zijn dat iemand overlijdt. Zeker in het geval van een ‘ongelijke situatie’ – zoals in het voorbeeld waarbij de één intrekt in het huis van de ander – is het verstandig om zaken te regelen in een samenlevingscontract en een testament (of in de huwelijkse voorwaarden natuurlijk). Wanneer er ‘iets’ geregeld is kunt u vaak bijvoorbeeld ook aanspraak maken op partnerpensioen.

Regel uw zaakjes

Wanneer u gaat samenwonen belooft u elkaar eigenlijk om voor elkaar te zorgen. Een samenlevingscontract hoort daar ook bij. Zo kunt u bepaalde zaken regelen en voorkomt u dat uw partner in situaties waar u liever niet aan denkt in de problemen komt. Dat zou dan ook de boodschap van dit verhaal moeten zijn: regel uw zaakjes!

(De namen en verhalen in dit artikel zijn fictioneel. Overeenkomsten met bestaande personen berusten op toeval.)