In de deze tijd van inflatie is het altijd verstandig om goed op de kleintjes te letten. Je kunt je euro maar één keer uitgeven. Als je grote uitgaven moet doen dan loont het de moeite om prijzen te vergelijken. Stel je moet je energiecontract oversluiten dan kun je op allerlei sites prijzen vergelijken. De aankoop van een koelkast of warmtepomp is ook reden om eens te zoeken in de advertenties en op Internet. Soms kan een half uurtje zoeken al een verrassende uitkomst hebben. Diverse vergelijkingssites maken het leven nog gemakkelijker voor de zoekende.

Als je een huis koopt krijg je ook te maken met kosten. De overdrachtsbelasting, kosten hypotheekadviseur en kosten van de notaris. We krijgen op kantoor regelmatig mail met vragen om een offerte voor de notariskosten. Natuurlijk ga ik graag in op dergelijke vragen. Aan het begin van het jaar stel ik meestal in overleg met de boekhouding de tarieven vast. Aan deze tarieven ligt een hele kostprijsberekening ten grondslag zodat met alle kosten rekening wordt gehouden en ik niet onder de kostprijs werk. Regelmatig merken we dat er klanten ingaan op offertes van andere kantoren, soms gelokt door lage offertes.

Als u offertes vergelijkt dan is het zaak om appels met appels te vergelijken en dat is soms best moeilijk. Soms worden de kosten van de lage offerte verhoogd vanwege extra werkzaamheden die worden genoemd in de bij offerte meegestuurde bijlagen. Voor een leek is dat niet altijd inzichtelijk, is datgene dat als extra werk wordt aangeduid ook op uw zaak van toepassing? Een vergelijking van offertes gaat dan al snel mank en de eerst zo aantrekkelijke offerte blijkt niet zoveel af te wijken als je met alles rekening houdt.

Degene die kiest voor een lage offerte zadelt de verkoper soms op met hogere kosten aan diens zijde omdat uiteindelijk iedereen een boterham wil verdienen en de kosten van kantoor moeten worden betaald en die kosten ergens terugverdiend moeten worden. Voor de meeste mensen geldt dat ze niet heel vaak een huis kopen dus je krijgt er geen ervaring mee en dan is vergelijken moeilijk. Dus: Bezint eer je een offerte klakkeloos accepteert.

Wilt u meer informatie kijk dan op onze site.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes, notaris in de gemeente Eersel