Wanneer iemand overlijdt laat diegene bezittingen en/of schulden achter. Het geheel van bezittingen en schulden wordt nalatenschap genoemd. Na jouw overlijden komt dit nalatenschap vrij. Wat er hierna mee gebeurt heb je voor een deel zelf in de hand. Het kan namelijk heel belangrijk zijn om op voorhand te bepalen en/of te regelen wat er met je nalatenschap gebeurt. In deze blog vertellen wij meer over het regelen van een nalatenschap en waarom het zo belangrijk is!

Waarom nalatenschap regelen?

Het is belangrijk om voor je overlijden je nalatenschap goed te regelen. Je voorkomt hiermee dat familie of andere erfgenamen voor verrassingen komen te staan. Daarnaast weet je zeker dat je nalatenschap zo in goede handen terecht komt.

Om je nalatenschap goed te kunnen regelen is het nodig om een testament op te laten maken. Hierin kun je vaststellen wat er met jouw nalatenschap gebeurt nadat je overlijdt. Dankzij het opmaken van een testament heb jij zelf in handen wat er met jouw nalatenschap gebeurt. Let op! Een testament is alleen geldig wanneer het is opgemaakt door een notaris.

Legaat en codicil

Wanneer je speciale wensen vast wil leggen omtrent je nalatenschap, is dat mogelijk in een legaat of codicil. Een legaat moet worden ondertekend door de notaris, terwijl dit bij een codicil niet het geval is. Hieronder beschrijven we de verschillen tussen een legaat en codicil.

  1. Legaat. Onder legaat wordt een gift of schenking verstaan. Je hebt hierbij de mogelijkheid een bepaald goed of geldbedrag aan een persoon of organisatie te schenken. Degene aan wie je het legaat nalaat, heet een legataris. Dit hoeft dus niet alleen een persoon te zijn, maar kan ook een organisatie of goed doel zijn. Hou er rekening mee dat een legaat altijd opgenomen moet zijn in je testament. Zonder testament kun je geen legaat hebben.
  2. Codicil. Een codicil is een schriftelijke beschikking zonder tussenkomst van een notaris. Wel moet het codicil aan een aantal eisen voldoen voordat deze geldig is. Het moet namelijk handgeschreven zijn en worden voorzien van datum en handtekening. Alleen het origineel is rechtsgeldig. De voordelen van een codicil zijn dat het geen extra kosten met zich meebrengt en het makkelijk aan te passen is. Ook is er geen testament nodig voor het hebben van een codicil.

Geen testament

Wanneer je ervoor kiest om geen testament op te laten maken, wordt de nalatenschap verdeeld onder de nabestaanden. De regels hiervoor zijn wettelijk vastgesteld. Zo zijn de eerste rechthebbenden op een nalatenschap de partner en de kinderen. Als hier geen sprake van is wordt de nalatenschap doorgegeven aan broers en/of zussen. Deze volgorde gaat elke keer een laag verder en kan doorlopen tot verwante in de zesde lijn.

Mogelijkheden

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er veel verschillende mogelijkheden betreft het regelen van jouw nalatenschap. Maarten Rijntjes helpt je graag bij het beantwoorden van vragen of het opstellen van een testament. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.