Inmiddels zitten we alweer in de meteorologische herfst dus het einde van het jaar komt met rasse schreden naderbij. Het was me het jaartje wel. Soms was het heel heet en soms regende het heel veel. De maand september had nog vele mooie dagen in petto maar het wordt ook steeds eerder donker. Het einde nadert…

Traditioneel zien we in het najaar veel schenkingsakten die weer moeten worden gepasseerd. Vaak is het verstandig om een schenking vast te leggen in een notariële akte, bijvoorbeeld om de aangetrouwden uit te sluiten. Soms is een akte vereist, bijvoorbeeld bij een schuldigerkenning uit vrijgevigheid (= schenking op papier). Aangetrouwden uitsluiten betekent dat bij een echtscheiding van je kind deze de schenking niet hoeft te delen met een aanstaande ex-echtgeno(o)t(e).

REGEL JE SCHENKINGEN OP TIJD!

Voor de lieve vrede in de familie schenk je aan ieder kind evenveel. Doe je dat niet of kan je dat niet? Maak dan goede afspraken zodat de schenking op een later tijdstip voor de andere kinderen wordt teruggetrokken. In 2023 mag je € 6.035 belastingvrij schenken aan je kind. Grote vrijstelling bedraagt dit jaar € 28.947 ongeacht het bestedingsdoel maar het is een eenmalige schenking en het kind moet tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. Zoals bekend is met ingang van 1 januari 2023 de zogenaamde “jubelton” verdwenen daarvoor in de plaats is dus gekomen het bedrag ad € 28.947.

Aan kleinkinderen en anderen mag je in 2023 belastingvrij schenken € 2.418. Volgt je kind een dure studie? Dan mag je eenmalig € 60.298 schenken maar ook dit is eenmalig. Wilt u nog een schenking doen neem dan op tijd contact op met uw notaris. Wacht niet tot de maand december om nog een akte op te laten stellen maar kom op tijd dan is er nog plaats in de agenda.

Wilt u meer informatie, kijk dan op onze site of maak een afspraak voor een vrijblijvend informatief gesprek.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes, notaris in de gemeente Eersel