“Een eigen huis, een plek onder de zon….” Dat zong René Froger jaren geleden.

Iedereen, althans diegenen met een eigen huis, kent de notaris vanwege de akte van levering die nodig is om eigenaar te worden van het (nieuwe) huis. Ook de hypotheek en de geldstroom gaat via de notaris.

Regelmatig zitten bij mij dan ook mensen die gelukkig zijn met hun nieuwe huis. De notaris zet zijn handtekening en vaak gaat dan ook de sleutel over. Mensen die een nieuwbouwwoning kopen moeten vaak wat langer wachten op de sleutel maar dat hebben ze er graag voor over.

De behoefte aan woningen is groot en de woningmarkt is een tijdlang oververhit geweest. De rente was heel laag en daardoor was het een gekkenhuis. De rente is inmiddels gestegen en de prijzen lijken zich te normaliseren.

Nieuwbouw ligt stil omdat nog niet duidelijk is hoe het zit met stikstof en plannen die gemaakt zijn moeten natuurlijk wel door bijvoorbeeld de gemeente goedgekeurd worden. Soms moet eerst nog een aantal bezwaren worden weggewerkt bijvoorbeeld de buurt is het niet eens met de plannen.

Dit alles zorgt ervoor dat mensen soms andere woonvormen willen kiezen. Denk aan zogenaamde tiny houses. Een klein huis dat ondanks de bescheiden afmetingen wel alles omvat maar zorgt voor minder uitstoot, minder materiaalgebruik en daardoor minder duur.

Een andere vorm die we tegenkomen is een groep vrienden die samen een perceel grond kopen en (willen) gaan bouwen of die een bestaand gebouw kopen en dat willen gaan verbouwen tot woning(en). Met vrienden bouwen of verbouwen is natuurlijk hartstikke leuk maar hoe gaat het juridisch? Is er sprake van een woning dan zijn afspraken over beheer en gebruik van de gezamenlijke eigendom noodzakelijk. Je kunt natuurlijk ook gaan splitsen en aldus een aantal appartementen in het leven roepen.

En hoe doe je dat met financieren? Met vrienden moet je wandelen niet handelen zo wordt wel gezegd maar in dit soort situaties moet je voorkomen dat überhaupt moeilijkheden ontstaan.

Hoe je ook woont, waar je ook woont, regel het goed. Wijkt het af van het gewone patroon laat je dan goed voorlichten. De notaris is in veel gevallen de aangewezen adviseur voor vragen op dit gebied.

Wil je meer informatie, kijk dan op onze site of maak een afspraak voor een vrijblijvend informatief gesprek.

Ik wens iedereen een goede vakantie.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes

Notaris in de gemeente Eersel