De huizenmarkt houdt iedereen bezig. Er zijn veel mensen die een huis zoeken maar het gewenste huis vinden is iets heel anders. Heb je wat gevonden dan zul je vast niet de enige geïnteresseerde zijn. Een vraagprijs is tegenwoordig meer een uitnodiging om een bod te doen. Overbieden is heel vaak nodig om je droomhuis te bemachtigen.

Maar voor je gaat zoeken moet je natuurlijk wel eerst weten wat je wilt. Wil je een rijtjeshuis, een tweekapper of een vrijstaand huis? Zoek je een bepaalde stijl: landelijk of juist meer jaren dertig of misschien juist een strakke, moderne bungalow.

Omdat grond duur is wordt steeds vaker gegrepen naar gestapelde bouw om meer woonruimte te creëren op een beperkt oppervlak. Een flat dus of beter gezegd een appartementencomplex.

Als eigenaar van een appartement heb je het exclusieve gebruiksrecht van een deel van het appartementencomplex maar je bent mede-eigenaar van het gehele complex. Stel je hebt een appartement op de eerste etage en er zijn in totaal drie verdiepingen dan ben je ook mede-eigenaar van het dak hoewel dat helemaal niets met jou appartement van doen heeft. Er zijn dus privé en gemeenschappelijke ruimtes te onderscheiden.

Hoe komt een appartement tot stand? De eigenaar van de grond laat door een notaris een akte van splitsing in appartementen (hierna: splitsingsakte) maken en daarin wordt omschreven hoeveel appartementen er zijn en hoe de omschrijving daarvan luidt. In de splitsingsakte is het splitsingsreglement opgenomen en de statuten van de vereniging van eigenaars.

In het splitsingsreglement zijn de rechten en plichten van de appartementseigenaren geregeld. De vereniging van eigenaars wordt gevormd door de gezamenlijke eigenaars en je bent verplicht lid van deze vereniging als je een appartementsrecht in eigendom hebt.

De vereniging stelt ook de maandelijkse bijdrage vast de zogenaamde “servicekosten”. Daarmee worden de kosten van onderhoud betaald, de schoonmaakkosten van de gemeenschappelijke ruimten, de verlichting enzovoorts. Er moet ook gereserveerd worden voor groot onderhoud of renovatie.

In kleinere appartementencomplexen zijn er vaak bestuurders die een en ander zelf regelen maar in grotere appartementencomplexen wordt de administratie vaak uitgevoerd door een daarvoor ingehuurd bureau, ook wel administrateur genoemd.

In de splitsingsakte wordt ook opgenomen voor welk doeleinde het appartement mag worden gebruikt bijvoorbeeld als woonruimte, berging of parkeerplaats.

Dit gebruik levert nog weleens onduidelijkheden op. Voorbeeld: In een appartementen wordt gewoond door 3 studenten als huurders. De vereniging van eigenaars vindt dit niet goed want in de splitsingsakte staat dat “het privégedeelte dat betrekking heeft op een woning is bestemd voor particulier woongebruik voor de tot gebruik gerechtigden met hun gezin. Afwijken van deze regel mag alleen met toestemming van de vereniging van eigenaars. De vereniging van eigenaars wil de verhuur beëindigd zien aangezien de studenten geen gezin vormen. De rechter moet beoordelen of de vereniging van eigenaars de verhuur kan verbieden. In dit geval beoordeeld de rechter dat gezien de bewoordingen van de splitsingsakte de studenten mogen blijven wonen en dat de verhuur niet in strijd is met de bepalingen van de splitsingsakte. Lees dus altijd de splitsingsakte zodat je weet wat de mogelijkheden zijn.

Heeft u vragen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.