Het jaar 2022, het jaar van het einde van de Coronapandemie. Covid 19 werd minder ziekmakend omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking óf ingeënt is óf besmet is geweest. Boosterprikken zijn gehaald. Covid lijkt een min of meer normale infectieziekte te worden maar voor sommigen is het nog steeds gevaarlijk!

Verkiezingen hebben plaatsgevonden in 2021 maar eerst in dit jaar is de nieuwe regering gevormd. Gelukkig kan er weer geregeerd worden. Er zijn veel dossiers die dringend aandacht nodig hebben. Om er eens een te noemen de bouw van ongeveer 900.000 woningen voor of rond 2030. Beslissingen moeten worden genomen om op tijd te kunnen beginnen en het gestelde doel te halen.

De werkdruk is hoog en vacatures zijn soms moeilijk te vervullen. Uitgestelde zorg als gevolg van corona leidt tot problemen in de gezondheidszorg. De horeca ging open en heeft in de zomer normaal kunnen draaien en heeft een mooie zomer gehad, de hoge temperaturen zorgden voor dorstige bezoekers. Voor mij als notaris is het onroerend goed belangrijk. In 2022 is het onroerend goed gewoon voortgegaan op de voet van 2021.

Zoek je een huis dan is dat een lastige speurtocht. Er zijn veel zoekenden maar heb je dan iets gevonden dan is het in veel gevallen maar afwachten of je ook kunt kopen. De hypotheekrente is in 2022 fiks gestegen en dat leidt tot een dalende huizenprijs maar je kunt door die gestegen rente ook minder lenen. Al met al geen prettige situatie voor een woningzoekende.

De rente is gestegen dus je kan minder geld lenen zo schreef ik hiervoor al. Had je rijke ouders dan was er nog altijd de zogenaamde “jubelton” (€ 106.671,00). Een eenmalige van schenkbelasting vrijgesteld bedrag waarmee je een huis kan kopen, een schuld kan aflossen danwel een renovatie of verbouwing betalen. De jubelton was wel beperkt voor kopers tussen 18 en 40 jaar oud.

Inmiddels heeft de regering besloten dat de jubelton gaat verdwijnen. In 2023 kun je nog maximaal € 28.948 schenken voor de aankoop van een woning. Schenk je in 2022 een deel van de jubelton dan kan je die in 2023 nog aanvullen tot € 106.671,00. Er zijn wel voorwaarden waar je op moet letten.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes, notaris in de gemeente Eersel