Het jaar 2021, het jaar van de 32e Olympische Spelen. In en om Tokio. In 2021 gingen we wel op vakantie maar niet naar verre buitenlanden maar lekker in de buurt of misschien maar eens Rund um Hause. 2021 was ook het jaar van de vaccinatie tegen Covid 19, een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft zijn vaccinatie gehad en gaat binnenkort op voor zijn boosterprik.

De verkiezingen zijn geweest en een nieuwe regering moet worden gevormd maar door allerlei verwikkelingen is dat een zeer langdurig proces. Hopelijk komt er snel een nieuw kabinet en kan er weer geregeerd worden want er moeten knopen doorgehakt worden en een demissionair kabinet kan dat niet.

De mensen in de zorg zijn tot het uiterste gedwongen en werden soms zelf ziek en hebben veel extra moeten werken. Ook nu met het sterk stijgende aantal besmettingen is de

werkdruk onverminderd hoog. Zij verdienen onze hartelijke steun.

De eerste ongeveer miljoen boosterprikken zijn gezet. De nieuwe varianten worden besmettelijker maar de farmaceutische industrie probeert zo spoedig mogelijk weer een aangepast vaccin te maken. 

De horeca ging wel open en heeft in de zomer wel min of meer normaal kunnen draaien maar in september/oktober liepen de cijfers snel op. De regering kiest weer voor een lockdown. En met kerstmis 2021 is het eigenlijk net als in 2020: vier het in kleine kring!

Voor mij als notaris is het onroerend goed belangrijk. In 2021 is het onroerend goed gewoon voortgegaan op de voet van 2020.

Zoek je een huis dan is dat een lastige speurtocht. Er zijn veel zoekenden maar heb je dan iets gevonden dan is het in veel gevallen maar afwachten of je ook kunt kopen.

Bouwen is het devies maar waar kan gebouwd worden en zijn er bouwvakkers, timmerlui, installateurs, schilders die je huis bouwen en schilderen? Ook is bouwmateriaal een probleem.

De rente is laag gebleven dus er kan veel geleend worden en de populariteit van de aflossingsvrije lening is stijgende. Al met al wel een situatie om je goed voor te laten lichten over de consequenties van de keuzes die je maakt want die kunnen je nog lang achtervolgen.

De huidige situatie zet veel mensen aan het denken over zijn of haar toekomst en wat moet daar voor geregeld worden? Misschien heb je nog oude testamenten dat wil zeggen van vóór 2003? 2022 is een mooi jaar om eens een afspraak te maken met  je notaris om alles eens tegen het licht te houden. Het huidige erfrecht is in 2003 van kracht geworden en ik krijg toch tegelmatig mensen op kantoor met testamenten van zo’n 30 of soms zelfs  40 jaar oud. Oud wil niet zeggen slecht maar er is zoveel meer mogelijk. Ik praat u graag een keer bij.

Mijn grote wens voor 2022: een normaal en gezond jaar voor iedereen en een terugkeer naar het “oude” normaal.

Ik wens iedereen fijne feestdagen, een goed uiteinde, een goed begin en een GEZOND 2022.

Mr M.G. (Maarten) Rijntjes

Notaris in de gemeente Eersel